Akú podstielku do mačacej toalety ?

Akú podstielku do mačacej toalety ?

Tak ako každý mačičkár, aj my sme vyskúšali rôzne typy podstielok do WC. V tomto krátko článku vám popíšeme naše skúsenosti a postrehy z pohľadu prevádzky hotela, čo nemusí zákonite korešpondovať so skúsenosťou chovateľa jednej či dvoch mačičiek.

Bentonitové podstielky

Podstielky na báze bentonitu sú asi najznámejšie a najrozšírenejšie. Výhodou je určite cena a dostupnosť. Na Slovensku je niekoľko výrobcov, ktorí vám väčšie množstvo radi privezú aj domov. Dobre sa s ním pracuje, pohlcuje vlhkosť a pachy. Pri kúpe si môžete vybrať zrnitosť – mikro, jemné, hrubé, extra hrubé. Dokonca je možné objednať aj parfumované, čo môže pomôcť s neželaným zápachom, ak máte citlivejší nos.

Nevýhodou je jeho prašnosť. Občas sa ocikaný bentonit nalepí na WC tak, že sa ťažšie odstraňuje. My sme v takom prípade používali kefu a neskôr vysokotlakú WAP-ku. No asi najnáročnejšia bola likvidácia odpadu. Ako malochovatelia sme ho dávali do komunálneho odpadu, no ako mačací hotel sme rýchlo narazili na problém. Odpadu bolo priveľa. Po niekoľkých telefonátoch s firmou OLO (stará sa o odpad v Bratislave) sme zistili, že to takto nepôjde. Bentonit nepatrí do komunálneho odpadu. Ide to zvláštny druh a mal by sa vraj likvidovať ako stavebný odpad. Po pár pokusoch vyriešiť náš problém sme sa rozhodli hľadať iný typ kočkolitu.

Silikagélové podstielky

Máme skúsenosti len v malom, keď nám zákazník priniesol mačičku aj s gélovou podstielkou, na ktorú bola zvyknutá. Tento typ podstielky veľmi dobre pohlcuje pach a vlhkosť, nie je prašná, nevynáša sa. Podľa niektorých chovateľov ho však nie všetky mačky znesú. Vie sa im prilepiť na kožúšok, mnohým mačkám vadí jeho praskanie, keď po ňom chodia a príde im nepohodlný.

Kukuričné podstielky

S kukuričnou podstielkou sme sa stretli v dvoch variantách.

Jedna bola vyrobená nadrvením čistých kukurčných šúlkov. Ide o prírodný materiál, dobre sa čistí, je ľahký. Dá sa ekologicky likvidovať kompostovaním alebo spálením. Páliť neodporúčam, ten čpavok v moči dosť zapácha pri horení. Tým, že je kočkolit veľmi ľahký, mačky ho zvyknú vo väčšej miere vyhadzovat z WC von, takže väčší neporiadok. Ale z pohľadu hotela spokojnosť.

Druhá varianta bola kombinácia kukuričných šúlkov a kukurice. Asi kôli lepšiemu pohcovaniu vlhkosti. Tento druh sa trochu ťažšie čistil po prilepení ocikanej podstielky v toalete. Pomletá kukurica bola trochu viac prašná.

Celulózové podstielky

Celulóza je biolo – materiál. Dobre sa čistí (nelepí sa na WC), je ľahký a málo prašný. Podstielka je ekologická, v malom splachovateľná v záchode, pohlcuje pach, výborne hrudkuje, dlho vydrží. Je ale pravda, že ju vzhľadom na nízku váhu granúl mačky ľahko vynášajú zo záchodíka von. Pre nás momentálne číslo jeden, lebo sa dá ekologicky likvidovať kompostovaním.

CenaBIOOsobné hodnotenie
bentonitnízkaneosvedčilo sa
gelovýstrednehodnotíme
kukuričnývyššia+vyhovuje nám
celulózovývyššia+vyhovuje nám