Mačky a tráva

Mačky a tráva

Mačky sú známe svojou starostlivosťou o kožúšok, ktorého úpravou trávia niekoľko hodín denne.  Tým sa im prirodzene ukladá v  tráviacom trakte uvoľnená srsť. Tieto chumáče srsti potrebuje mačička vylúčiť. Ak by sa totiž chĺpky ukladali ďalej v črevách, môže to spôsobiť veľké zdravotné problémy.

Vhodný doplnok stravy pri prevencii je tráva, ktorá sa snaží podporovať trávenie čo najprirodzenejším spôsobom. Dopĺňa mačičkám aj vodu, vitamíny či stopové prvky. Obsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá spôsobuje nutkanie na zvracanie a tým sa telo zbaví bezoára. Obsahuje tiež vlákninu a svojím mechanickým posunom v črevách podporuje ich peristaltiku a čistenie. 

Aká tráva je vhodná pre mačičky?

Najbežnejšou zelenou stravou pre vonkajšie mačky je klasická tráva na záhrade. Mačičkám, ktoré žijú len vo vnútri a nemajú možnosť výbehu, môžeme presadiť trávu do kvetináča. Alebo ju možeme priamo vypestovať. Je to naozaj jednoduché a nenáročné.

Je možné použiť aj jačmeň, pšenicu alebo ovos a vysiať osivo do plytkej misky, alebo kvetináča.  

V predajniach s chovateľskými potrebami môžeme kúpiť vhodnú zmes semien spolu so substrátom. Ten stačí len zaliať a po 7 dňoch už nám trávička klíči a rastie.

Na trávu pre mačky sa dá použiť aj šachor. Má zaujímavé tenučké steblá a strapatý vzhľad, vďaka čomu sa dá pestovať aj ako okrasná tráva vo vnútri domu či bytu.