Sphynx

Sphynx

História bezsrstých mačiek je veľmi dlhá. Niektoré zdroje uvádzajú, že predkov dnešného plemena Sphynx poznali už starovekí Aztékovia. Ide o vôbec prvý plemeno, ktoré bolo cielene šľachtené ako bezsrsté za využitie jedincov, ktorí sa kvôli genetickej mutácii narodili bez srsti.

Mačka plemena Sphynx je perfektným domácim miláčikom pre tých, ktorí chcú aktívne, učenlivé a hravé plemeno. Sú to sociálne tvory a majú radi spoločnosť ľudí, ale ani pri styku s mačkami a inými domácimi zvieratami nevznikajú problémy. Vďaka svojej dosť veľkej odolnosti voči stresu sa väčšinou bezproblémovo prispôsobí rušnej rodine s deťmi.

Vyzerá to, že mačky sphynx nepotrebujú žiadnu starostlivosť, pretože nemajú srsť, ale opak je pravdou. Sphynxovia sa totiž rovnako ako ľudia potia a produkujú ešte navyše kožný maz. V prípade zanedbania starostlivosti o pokožku, koža zmastnie a zapácha. Môže zanechávať mastné fľaky na gauči, posteli i nábytku. Pravidelná kúpeľ mydlom s neutrálnym pH, zahŕňajúce čistenie uší, je preto naozaj nevyhnutná. Nemusíte sa ale báť, lebo táto mačka si väčšinou kúpanie užíva.

Tiež sa rada zavŕtava do teplých diek. Niektoré mačky Sphynx navyše ocenia aj oblečenie, ktoré im pomáha sa zahriať.